Monday, June 12, 2006

Ембу е живописно селце разположено на 27км от центъра на Сао Пауло, създадено през 1554г от йезуитите на мястото на индианското село Бохи и превърнало се в люлка на паулисткото изкуство. Легендата гласи, че когато йезуитите търсели място да основат селище, един от тях бил нападнат от отровна змия. Техният водач индианец се впуснал да го спасява, и бил смъртоносно ухапан от змията. От там и селището носии името си М’Boy – отровна змия на езика на tupi guarani.
Културното призвание на града се проявява към края на 17в. Когато индианците от селото Бохи под ръководството на монасите йезуити започват да изработват статуи на светии които днес са част от йезуитската колекциа на кметството. С течение на времето произведенията на изкуството от селцето М’Boy си печелят реноме и биват трсени от аристократичните паулистки фамилии, основни меценати на църковното изкуство по това време.
Днес селцето привлича ценителите на изкуството с десетките ателиета където художници, скулптори, ювелири и дърводелци излагат предмети на огромно майсторство и красота. На неделния пазар освн произведенията на изкуството и занаятите посетителите могат да открият множество антики, флорални орнаменти донесени от японските имигранти, рустикални мебели, а също и да се насладят на музиканти и артисти които представят изкуството си по улиците и заведенията на Ембу.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home